Explanimation… explanimiwattes?

Animatie, wat is dat? Steeds meer bedrijven zetten animatie in om hun diensten of producten te promoten. Animaties zijn korte filmpjes waarin je informatie deelt in tekst, beeld en geluid. Het verschil met normale videos is dat de beelden geanimeerd zijn, oftewel grafisch worden weergegeven. Dit kan zowel in 2D als in 3D. Als visueel middel kunnen animaties een grote impact hebben. Ze maken je boodschap in korte tijd en op een leuke manier duidelijk.

Waarom laten steeds meer bedrijven animatiefilmpjes of uitleganimaties maken?

  • Het grote voordeel van animaties is dat je klant geen ellenlange lappen tekst meer hoeft door te scrollen.
  • Daarnaast kun je in een animatievideo natuurlijk ook sfeer en stijl neerzetten. Dit lukt bijvoorbeeld niet in een tekst.
  • In een uitleganimatie kun je moeilijke onderwerpen op een heldere manier presenteren.

Explanimation…explanimiwattes?

Je kunt animaties op verschillende manieren inzetten. Zo kun je een ingewikkelde dienst uitleggen, of een proces op een inzichtelijke manier presenteren in een uitleganimatie of explanimation (combinatie van explaining en animation). Bekijk hieronder bijvoorbeeld de explanimation van 10 telecom:

Stoffige en moeilijke onderwerpen of diensten komen tot leven en worden leuk om naar te kijken. Het belangrijkste doel van een uitleganimatie is om een boodschap op een simpele wijze over te brengen in een zo’n kort mogelijke tijd. Voeg je hier een aantal speelse elementen aan toe dan is de animatie naast informatief ook nog vermakelijk. Dit verhoogt de impact en de shareability, met andere woorden, hoe vaak een video gedeeld wordt met anderen. Een goede explanimation of animatievideo zorgt dus voor verhoogde conversie én voor mond tot mond reclame.

Lees ook:

Een uitleganimatie maken, hoe gaat dat?

Een uitleganimatie laten maken of zelf doen? Deze overweging hangt, naast de benodigde inspiratie, wat mij betreft maar van één factor af, en dat is het aanwezige te besteden budget. Heb je weinig budget en wil je toch graag een uitleganimatie voor jouw bedrijf maken?

Lees verder →
Een uitleganimatie maken, hoe gaat dat?

Wanneer kan ik het beste een animatie laten maken?

Een dienst, product of proces kun je op verschillende manieren uitleggen. Om een bedrijf te presenteren, of een evenement te promoten zetten wij vaak video in. Om kennis te delen is ook vloggen een optie (bloggen voor een videocamera). Maar wordt een verhaal complexer, dan is een (uitleg)animatie een goede oplossing.

Een mooi voorbeeld van een animatie als een sterke aanvullende tool voor sales en marketing, vind ik die van Beenen Automatisering te Heerenveen. Om hun ingewikkelde MES systeem uit te leggen zou men minimaal vier kantjes A4 nodig hebben. In deze uitleganimatie wordt het systeem echter in twee minuten op een speelse en simpele manier volledig uit de doeken gedaan. Het salesteam van Beenen gebruikt de animatie succesvol ter ondersteuning van het salestraject. De animatie is leuk om naar te kijken en werkt zeer doeltreffend.

Ik ben van mening dat bijna alles op een duidelijke en inspirerende wijze uit te leggen is in een animatie en dat je conversie hierdoor zal stijgen.

Krijg vanaf nu interessante tips en whitepapers in je mail, schrijf je nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.